Vi bor i et land med fire årstider, og selv den varmeste kan være kjølig nok et bad. Oppvarming av svømmebasseng er derfor et gjentagende og «hett» tema for oss som jobber i bassengbransjen.
I vår nettbutikk finner du tre ulike produktgrupper som alle kan regulere temperaturen i bassenget ditt, men det er ikke bare enkelt å orientere seg i produktjungelen av elvarme, varmepumper og varmevekslere.
– Når kundene ringer, starter vi gjerne samtalen med to spørsmål: Hvor lenge ønsker du at badesesongen skal vare? Og hvor stort er bassenget ditt? sier Knut B. Sandbakken, leder av montasje- og serviceavdelingen i Enwa Pahlén.
Han deler fem tips for valg av riktig varmekilde:
1) Sørg for å velge nok effekt
– Den vanligste feilen er underdimensjonering. Hvis varmepumpa er for liten, vil du aldri oppnå gode, varme badetemperaturer i skuldersesongene. Ulike bassengstørrelser krever ulike løsninger. Det kan være ei varmepumpe alene, eller ei varmepumpe i kombinasjon med varmekolbe for raskere oppvarming og forlengelse av sesongen. El-varmekolbe sørger for en ekstra boost tidlig på våren når vannet holder svært lav temperatur og sørger for at du raskere kan benytte bassenget.
2) Velg kvalitet framfor det rimeligste
– Mange tror at ei varmepumpe er ei varmepumpe, og kjøper det billigste på markedet. Men det er store kvalitetsforskjeller også her, og det er sjelden at det rimeligste lønner seg på sikt, spesielt ikke i et svømmebasseng du graver ned i hagen din. Dessverre er det mange som tilbyr mindre gode produkter i denne bransjen. I Enwa Pahlén er vi opptatt av å levere god kvalitet til riktig pris. Sørg for at du undersøker både varmeeffekt, COP og ikke minst støynivå på pumpen du skal anskaffe.
3) Sjekk effekt og arbeidsområde nøye
– Det er viktig å se på effekten og arbeidsområdet for varmepumpa. Og det mest riktige er å oppgi effekten når det er 15 grader i lufta og 26 grader i vannet. Mange leverandører oppgir pumpas effekt også når det er 26 grader i lufta, og så bra vær er det sjelden i Norge. Det ser imidlertid ut som en veldig bra pumpe på papiret. Videre er arbeidsområdet til varmepumpa viktig. De fleste virker fra 5-10 grader og oppover, de beste virker også med kuldegrader ute.
4) Husk at lydnivået også er viktig
– Det er lett å glemme at også lyden av varmepumpa er viktig, ikke bare for deg som skal leve tett inntil bassenget, men også for naboen. Billige pumper lager ofte mer støy enn pumper av høyere kvalitet. Eksempelvis kommer såkalte inverter-pumper med en egen «silent-modus» som er svært stillegående.
5) Søk råd om varmevekslere
– Hvis du sitter i et hus med jordvarme, bergvarme, luft-til-vann varmepumpe eller tilsvarende, kan du vurdere å bruke denne som primærkilde også for å varme opp bassenget ditt. Men sjekk først om du faktisk har ledig kapasitet på systemet ditt før du velger en varmeveksler.
6) La fagfolk utføre arbeidet
– Mange vil gjøre mye på egenhånd, men dessverre opplever vi ofte at mange bassengeiere får problemer på grunn av valg som er gjort underveis. Blander du ulike dimensjoner kan det oppstå flaskehalser i systemet. Lekkasjer og plassering er også vanlige feil. Plastslanger og rørklemmer er verken gode eller langsiktige løsninger. Med fagfolk, rett kompetanse og riktig verktøy er du sikret et godt resultat.